НовиниЧудотворните свойства на мъртво море

Мъртво море е сред световните забележителности, обрасло с множество легендарни предания и митове. Вниманието към него никак не е лишено от причини. То е най-ниската точка на земята и е толкова солено, че в него буквално не можеш да потънеш. Високата концентрация на соли прави носенето по повърхността му лесно и приятно преживяване, а излизайки от него усещаш регенериращите и реновиращи свойства на водата му.

Неслучайно легенда разказва, че Клеопатра е искала да го притежава. Тя вярвала, че водите на Мъртво море имат мистични свойства. Построила първите минерални бани край бреговете му и дори правила опити да го купи. Нейните ритуали за красота са живи и до днес, векове и хилядолетия след смъртта ѝ.

Според преданието, Клеопатра не е щадила сили и средства за поддържането на красотата си. Сред най-известните ритуали са къпането в магарешко мляко, бадемово мляко и мед – скъпи и ограничени във времето средства за разкрасяване.

Наред с тях, не бива да пренебрегваме и водата и калта на Мъртво море, които се грижели за искрящата и мека, кадифена кожа на Клеопатра. В онези времена хората не са знаели, че водите на това море съдържат най-висока концентрация на калций, йод, магнезий, натрий, калий и бром. Солите действали като ексфолиант на забележителната кожа на Клеопатра. Тя обтривала тялото си с тях като наблягала на по-загрубелите му части – стъпала, лакти, колене.

Козметика от мъртво море

Черната кал на Мъртво море също дължи репутацията си на египетската владетелка. Черната кал съдържа много минерали в уникална комбинация и е характерно за нея, че може да прониква в кожата бързо и в дълбочина. Днес много хора я ползват като средство за лечение на екзема, псориазис и артрит. Счита се, че именно калта е била в основата на красивата кожа на Клеопатра. Когато тази кал се затопли тя стимулира кръвообращението и производството на колаген и еластин, като по този начин поддържа кожата млада и сияйна. И до днес не е известно Клеопатра да е изглеждала остаряла и може би трябва да отдадем това уникалните свойства на Мъртво море.

Не по-малко значение се отдава и на флората и фауната, които се откриват край този басейн. Студено пресовани масла от растения, които виреят край бреговете му били използвани от Клеопатра за маски на кожата и косата.

Царуването на Клеопатра и нейната красота били известни навсякъде. Тя завладяла много и придобила всичко, а Мъртво море било сред първите ѝ цели. Това не е чудно, след като и до днес е жива легендата за неземната ѝ красота и блясък.

Абонирайте се за нашия бюлетин

И получавайте първи информация за текущи и предстоящи промоции.

Благодарим за участието! Моля проверете своя имейл.

Абонирайте се за нашия бюлетин

И получавайте първи информация за текущи и предстоящи промоции.

Благодарим за участието! Моля проверете своя имейл.

Pin It on Pinterest